strategic advantage of Enterprise Architecture-as-a-service

Het strategische voordeel
van Enterprise Architecture-as-a-Service.

In ons vorige blogartikel zijn we dieper ingegaan op het belang van Enterprise Architecture (EA) voor middelgrote ondernemingen. En hoe het aansluit bij de strategieën van grotere bedrijven. Dacht je toen: “Dat klinkt als een uitstekend idee, hoe begin ik eraan?” Dan is dit artikel perfect voor jou! Want ongeacht de omvang van de onderneming, kan het opzetten van een volledige EA-praktijk vanaf nul een echte uitdaging zijn. Daarnaast hebben de meeste middelgrote bedrijven hebben dikwijls niet de middelen om een volledige praktijk op te zetten. En deze met vallen en opstaan te laten passen bij hun unieke behoeften. Bovendien hebben ze misschien wel behoefte aan EA, maar is dit bijvoorbeeld geen voltijdse nood. Maak kennis met “Enterprise Architecture-as-a-Service” (EAaaS). Een oplossing die de voordelen van EA biedt zonder de complexiteit van een eigen interne implementatie. Ontdek het strategische voordeel van Enterprise Architecture-as-a-Service voor middelgrote ondernemingen.

Wat is Enterprise Architecture-as-a-Service (EAaaS)?

Enterprise Architecture-as-a-Service is een service model dat is ontworpen om bedrijven de voordelen van Enterprise Architecture te bieden zonder de noodzaak om een intern team op te bouwen. Door gebruik te maken van EAaaS krijgen organisaties toegang tot specifieke EA-expertise, tools en methodologieën. Deze aanpak is vooral gunstig voor middelgrote ondernemingen die mogelijk niet de middelen en ervaring hebben, of zelfs de noodzaak, om een volwaardige EA-afdeling op te zetten.

Stel je een scenario voor waarin je deskundig advies nodig hebt om jouw bedrijfsprocessen af te stemmen op technologische ontwikkelingen. Met EAaaS heb je hiervoor onmiddellijk de juist EA-professionals ter beschikking, klaar om te helpen en inzichten te bieden. Deze nood kan dynamische aangepast worden aan de noden van het moment. Dit zorgt ervoor dat bedrijven geïnformeerde beslissingen kunnen nemen zonder de overheadkosten en verplichtingen van een permanent intern team.

Bovendien betekent de flexibiliteit van EAaaS dat diensten kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het bedrijf. Of het nu gaat om strategische planning, technologie-afstemming of procesoptimalisatie. EAaaS-providers bieden een scala aan diensten zodat bedrijven effectief kunnen omgaan met de uitdagingen van het moderne zakelijke landschap. Dit steeds met de aangepaste expertise die op dat moment nodig is.

Samengevat fungeert EAaaS als een brug. Die bedrijven verbindt met de wereld van Enterprise Architecture op een flexibele en kosteneffectieve manier.

Voordelen en Oplossingen die EAaaS Biedt

Enterprise Architecture-as-a-Service biedt verschillende voordelen:

 • Deskundigheid op Aanvraag: directe toegang tot ervaren EA-professionals zonder de langetermijnverplichting van het aannemen van fulltime personeel. Dit biedt de flexibiliteit om experts met specifieke vaardigheden in te schakelen wanneer dat nodig is.
 • Best Practices: profiteer van beproefde methodologieën die zorgen voor efficiënte en effectieve implementatie van EA. Met de “First time right” benadering krijg je altijd het beste advies op basis van bewezen strategieën, waardoor de noodzaak voor kostbare herzieningen of aanpassingen later wordt geminimaliseerd.
 • Flexibiliteit in Team Samenstelling: afhankelijk van het project of de uitdaging kan je experts in- en uit roteren, zelfs tijdens lopende projecten, indien nodig. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd de juiste expertise heeft voor de taak. Al is er altijd een centrale persoon die jouw bedrijf kent en communicatie voor jou makkelijk maakt.
 • Op Maat Gemaakte Oplossingen: in plaats van een one-size-fits-all benadering, bieden EAaaS-providers oplossingen die zijn afgestemd op de unieke behoeften en uitdagingen van uw bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de EA-strategieën en tools perfect aansluiten bij de doelstellingen en operationele nuances van uw bedrijf.
 • Kostenbesparing: met EAaaS betaal je alleen voor wat je nodig hebt. Of het nu gaat om een kortlopend project of langdurige begeleiding, je schaalt de diensten op basis van jouw behoeften, wat zorgt voor kostenefficiëntie.
 • Continue Updates: de wereld van Enterprise Architecture evolueert voortdurend. Met EAaaS kan je erop vertrouwen dat de geboden strategieën en tools altijd up-to-date zijn met de laatste trends en best practices in de branche.

De Verschillende Varianten van EAaaS

Enterprise Architecture-as-a-Service is beschikbaar in meerdere varianten, elk afgestemd op specifieke behoeften. Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen puur EA-diensten en de combinatie van deze diensten met EA-tools.

 • Enkel EA-diensten: gebruikmakend van de expertise van EA-professionals om jouw bedrijfsarchitectuur te begeleiden en vorm te geven. Het draait om het putten uit hun kennis, methodologieën en best practices om jouw bedrijfsstrategieën en IT-infrastructuur af te stemmen. Dit is ideaal voor bedrijven die al EA-tools in gebruik hebben. Deze services worden applicatie en technologie agnostisch aangeboden, dus kan met zo goed als elke set-up ingeschakeld worden.
 • A-diensten met Tooling: een meer uitgebreide oplossing die de expertise van EA-professionals combineert met gespecialiseerde EA-tools. Deze tools bieden visualisaties, analyses en andere functies die het EA-proces kunnen stroomlijnen, waardoor het efficiënter en praktischer wordt. Voor middelgrote ondernemingen die mogelijk geen EA-tools in gebruik hebben, biedt deze optie een holistische oplossing, waardoor ze niet alleen strategische begeleiding krijgen, maar ook de tools om hun bedrijfsarchitectuur effectief te implementeren, te bewaken en te verfijnen.

Enkele EAaaS Misvattingen om te Adresseren

Een van de belangrijkste voordelen van kiezen voor EAaaS is het vermogen om veel van de moeilijkheden en misvattingen die gepaard gaan met traditionele EA aan te pakken.

 • Beperkingen van Middelen: middelgrote bedrijven hebben vaak niet de middelen om een volledige EA-praktijk op te zetten en te onderhouden, en met vallen en opstaan deze proberen aan te passen aan de noden van het bedrijf. EAaaS biedt een oplossing door experts op aanvraag aan te bieden, waardoor de noodzaak voor aanzienlijke investeringen wordt geëlimineerd en op kosten kan worden bespaard door alleen de relevante expertise aanwezig te hebben.
 • Zorgen over Complexiteit: EA kan complex lijken, vooral voor bedrijven die nieuw zijn in met concept. EAaaS vereenvoudigt dit door op maat gemaakte oplossingen te bieden die de complexiteit vertalen naar bruikbare strategieën.
 • Misvatting over Voltijdse Noodzaak: niet elk bedrijf heeft een voltijdse EA-praktijk nodig. Met EAaaS kunnen bedrijven EA-expertise inroepen wanneer dat nodig is, wat zorgt voor flexibiliteit en kosteneffectiviteit.
 • Angst voor Incompatibiliteit: sommige bedrijven vrezen dat EA niet aansluit bij hun bestaande processen of tools. EAaaS-aanbieders zorgen ervoor dat de geboden oplossingen compatibel zijn met de huidige staat van het bedrijf. Door een centrale contactpersoon te voorzien heb je ook altijd een expert die bekend is met de cultuur, wensen en behoeften van jouw bedrijf.

Het Strategische Voordeel van Enterprise Architecture-as-a-Service

Enterprise Architecture-as-a-Service biedt een overtuigende oplossing voor middelgrote ondernemingen die de kracht van EA willen benutten zonder de bijbehorende uitdagingen van interne implementatie. Door veelvoorkomende obstakels en misvattingen te adresseren, zorgt EAaaS ervoor dat bedrijven zich kunnen concentreren op waar ze goed in zijn, gewapend met de strategische inzichten en tools om in het snel veranderende landschap te navigeren.

Wil je eens praten over het strategische voordeel van Enterprise Architecture-as-a-Service? Neem dan zeker contact op!

Ben je benieuwd naar onze diensten? Ontdek ze hier.