Krijg je organisatie weer op de rails

Krijg je organisatie weer op de rails met Enterprise Architecture-as-a-Service.

Groeit je bedrijf snel? Dan is dat op zich natuurlijk uitstekend nieuws. Maar groei en succes hebben een keerzijde, zeker als ze te snel komen. Want hoe groter je onderneming is, hoe groter de kans dat ze niet meer mee kan met de almaar snellere veranderingen in de markt. Hoe pas je je organisatie dan aan, zodat ze niet in een neerwaartse spiraal belandt? Krijg je organisatie weer op de rails met Enterprise Architecture as a Service!

Wanneer je onderneming groeit, neemt natuurlijk ook je personeelsbestand toe. Maar hoe meer medewerkers je hebt, hoe moeilijker het is om het overzicht te bewaren over wie wat doet. Ondertussen neemt ook de complexiteit binnen je bedrijf exponentieel toe. Er ontstaan organisatorische en functionele silo’s. Terwijl je business nog altijd zijn organisch verkregen vorm heeft, in de praktijk vaak zonder duidelijke documentatie.

Als je dan niet ingrijpt, dreig je het inzicht in je organisatie en ecosysteem te verliezen. Wat er dan gebeurt? Klanten en medewerkers krijgen een gefragmenteerde experience. Medewerkers doen dubbel werk. Je organisatie wordt log, inefficiënt, waardoor ze niet meer snel kan reageren, terwijl de wereld net sneller verandert. Je onderneming heeft almaar meer moeite om relevant te blijven. Tot ze dat niet meer is. Gelukkig hoeft het zo ver niet te komen. Een enterprise architect maakt hier het verschil, met het juiste advies voor de cruciale organisatorische ‘verbouwingen’.

Minder complexiteit, dezelfde taal

Om te beginnen geeft een enterprise architect advies over hoe je je bedrijf minder complex maakt. Alle (verborgen) inefficiënties en redundanties moeten wijken. Daarbij rationaliseer je niet alleen IT, maar je hele organisatie: alle processen en functies. Zo bespaar je heel wat kosten. Andere resources zet je dan weer kostenefficiënter in, gefocust op je kernactiviteit.

Met ondersteuning van de enterprise architect leer je bovendien iedereen in je organisatie weer dezelfde taal spreken. Zo werk je silo’s in je bedrijf weg. Je begrijpt ook opnieuw hoe de hele organisatie werkt, zodat je ze helemaal kan laten samenwerken. En hoe je de beschikbare middelen daar inzet waar ze het meeste opleveren, gefocust op de strategische doelen.

Transparantie en evenwicht

Tegelijk adviseert de enterprise architect je hoe je je organisatie weer transparant maakt. Zo kan je de gevolgen en risico’s van veranderingen voor je bedrijf beter inschatten en inperken. Doordat je organisatie flexibeler en minder complex is, maak je ze opnieuw voldoende agile om (onverwachte) uitdagingen aan te gaan.

Het gevolg is dat je organisatie ook weer gezond kan groeien. Je komt opnieuw tot een pragmatisch, gezond evenwicht, waarbij je de dagelijkse operaties blijft aanpakken, maar ook zo veel mogelijk middelen inzet op groeifactoren: activiteiten waarmee je je concurrentiepositie behoudt en versterkt.

As a service

Klinkt dat je als muziek in de oren, maar weet je hoe moeilijk het is om op de arbeidsmarkt een enterprise architect te vinden? Of heb je niet het budget om er één voltijds in te schakelen? Wel, dat hoeft ook helemaal niet. Je kan namelijk heel gericht kiezen voor een oplossing via Enterprise Architecture as a Service.

Via Meta4ce schakel je een enterprise architect in die je bedrijf door en door leert kennen, precies zo vaak en zo lang als dat nodig is. Bovendien beschik je zo altijd over de enterprise architect met exact de vereiste expertise, want jouw enterprise architect kan op zijn of haar beurt de kennis van een hele batterij experten aanboren bij Meta4ce.

Iteratieve benadering, nauwe samenwerking

Eenmaal we bij jouw organisatie aan de slag gaan, werken we eerst maximaal met de middelen die al beschikbaar zijn, zodat je geen nodeloze kosten maakt. Daarbij volgen we een zachte, iteratieve approach, die je dagelijkse werking zo weinig mogelijk verstoort, maar tegelijk meteen zichtbaar waarde oplevert. De enterprise architect focust op concrete problemen, die hij meteen ook concreet oplost.

Cruciaal is dat we bij Enterprise Architecture as a Service voluit kiezen voor een aanpak op basis van samenwerking. Daarin schuilt de sleutel tot succes. Jouw bedrijf groeide misschien te snel, maar dat is ook het bewijs dat jullie als geen ander jullie corebusiness kennen. Meta4ce neemt alles onder de loep wat rond die kernactiviteit is gegroeid, en adviseert je hoe je dat transparanter, eenvoudiger en meer geharmoniseerd aanpakt. Dat is het advies dat onze enterprise architect geeft: hoe jij je organisatie optimaal ‘verbouwt’, zodat je de uitdagingen flexibel blijft tackelen in die almaar sneller veranderende wereld. En wel meteen volgens de beste aanpak, zonder dure trail-and-error.

Krijg je organisatie weer op de rails! Wil je eens vrijblijvend over de situatie in jouw organisatie praten? Neem dan zeker contact op!

Ben je benieuwd naar onze diensten? Ontdek ze hier.